Je ešte možné zachrániť domácu výrobu bobuľového ovocia?
Napriek tomu, že spotrebitelia a spracovateľský priemysel by mali záujem o bobuľové ovocie, domáca výroba sa v posledných desaťročiach značně odsúvala na vedľajšiu koľaj. Čiastočne je to spôsobené klimatickými zmenami a vysokými nárokmi na ručnú prácu, čo vedie k postupnému zmenšovaniu plôch venovaných pestovaniu bobuľového ovocia v našej krajine.
Vyžaduje sa však nový prístup, potrebný v šľachtení, výbere odrôd, ochrane rastlín a v celkovej pestovateľskej technológii.
Ak ovocinári zakladajú svoje príjme len na zužitkovanie čerstvého ovocia, tak dlhodobo im zisky nevychádzajú. Výnosnosť ovocinárstva je stále nízka a z neho možné získať len málo príjmov.
Toto nezávisí od danej úrody v danom roku. Tento proces je už takmer pätnásť rokov nezmenený, preto je potrebné zamerať sa výlučne na rozvoj a odstránenie trhového tlaku, čo znamená ísť dopredu. Ak sa to nestane, ceny za odkup zostanú na úrovni 180-280 Ft.(0,50-0,70 Eur) za kilogram.
Rozvojom má byť pestovanie na priemyselné spracovanie.
Zdroj: NAK – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
10.07.2024