Az agrár-és élelmiszeripari támogatások rendszere 2023 után a Kárpát-medencében

2022. július 21-én Fazakas Miklós a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros megyei szervezetének elnöke kerekasztal beszélgetést tartott TusnádfürdőnNobilis Márton – Agrárminisztérium, Élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárával, Patasi Ilona – a Szlovákiai Agrárkamara elnökével, valamint Cseh Tibor - a MAGOSZ (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) főtitkárával, amelynek fő témája - "Az agrár-és élelmiszeripari támogatások rendszere 2023 után a Kárpát-medencében" volt.

Nobilis Márton elmondta, hogy az orosz-ukrán háború felhívta a figyelmet az önellátás fontosságára. A hazai piaci szereplők mintegy ötöde exportál, ezek nagyrészt nagyvállalatok, amelyek a profit nyolcvan százalékát viszik el és az ágazatban dolgozó munkavállalók hetven százalékát foglalkoztatják. Utóbbit kell bővíteni és elérni azt, hogy a minőségi magyar élelmiszerek minél több helyen jelenjenek meg Európában.

Szlovákiában az élelmiszeripart eddig elég mostohán kezelték. Patasi Ilona emlékeztetett, hogy az ágazat társfinanszírozását a szlovák állam 26,7 százalékban határozta meg az elmúlt tervezési időszakban, ez az adat a jelenlegi ciklusban 37,6 százalékra emelkedett, de ez is mesze elmarad Magyarország nyolcvan százalékos arányától. Nem önellátók az étolaj, a sertéshús és a baromfi tekintetében sem, az utóbbi két ágazatot most a szlovák kormány jobban szeretné támogatni.

Cseh Tibor, a területalapú támogatásokról szólva arról beszélt, a magyar kormánynak egy célja volt az új ciklusban az uniós agrártámogatások elosztása során: a magyar gazdák a lehető legnagyobb támogatást kapják. A brexit és a közös agrárpolitika büdzséjének csökkentése mellett kellett fenntartani, vagy legalábbis megőrizni a korábbi támogatási intenzitást a magyar gazdák számára, ezt sikerült elérni.

Forrás: Krónika Online