Prvý Maďarský závod na výrobu hmyzieho proteínu je už v prevádzke
Podľa niektorých správ dopyt po hmyzom proteíne do roku 2030 vzrastie zo 120 000 ton na 500 000 ton v celosvetovom meradle. Uplynulý rok predstavoval skutočný zlom v oblasti využívania hmyzieho proteínu v Maďarsku, keďže v polovici decembra 2024 sa v automatizovanej výrobnej hale spoločnosti Agroloop Hungary Kft. s rozlohou 13 tis. štvorcových metrov spustila výroba krmivového proteínu.
Minulý rok oznámili ďalšie ambiciózne projekty aj v iných krajinách s cieľom urýchliť rozmach využívania hmyzieho proteínu v krmivárskom priemysle. To jasne ukazuje, že tento sektor má obrovský rastový potenciál aj na globálnej úrovni.
Tento míľnik v Maďarsku výborne ilustruje, že pokiaľ ide o využitie hmyzu, krmivársky priemysel výrazne predstihuje potravinársky sektor. Hlavným dôvodom je najmä to, že v tomto prípade spotrebiteľská akceptácia nepredstavuje zásadnú prekážku. V oblasti konzumácie hmyzu na potravinárske účely sa v posledných rokoch odpor maďarských spotrebiteľov len minimálne zmiernil. Hoci je mladšia generácia zvedavá na nové chute a otvorenejšia voči rozšíreniu nových potravín, kultúrne a gastronomické tradície sa doteraz ukázali byť silnejším faktorom ako udržateľnosť. Potraviny obsahujúce hmyzí proteín musia byť od roku 2023 v maďarských obchodoch umiestnené na samostatnej polici a ich zložky musia byť jasne označené na obale. Týmto spôsobom bude každý presne vedieť, ak si kupuje výrobok s obsahom hmyzieho proteínu.
Zdroj: Agro Napló
07.01.2025