Maďarský potravinársky priemysel nevyužil príležitosti vyplývajúce z členstva v EU. Aké je východisko?
Pred vstupom nedošlo k príprave potravinárskeho priemyslu.
Podľa experta maďarský potravinársky priemysel za posledných dvadsať rokov nevyužil príležitosti, ktoré mu ponúkla príslušnosť k EÚ, a tak sa dostal do útlmu v súťaži, no v porovnaní so sebou samým urobil výrazný pokrok. Všetko bolo predestinované ešte pred vstupom do EU, teda pre 1 májom 2004. Príprava potravinárskeho priemyslu sa neuskutočnila. Pred vstupom len sa asistovalo k rozpredaniu potravinárskeho priemyslu za babku, pričom dovolili rozmachu importu potravín do našich obchodov.
Príkladom je sprivatizovaný cukrárenský priemysel, kde po reforme cukrovarov v EÚ zatvorili všetky cukrovary okrem toho v Kaposvári. Ináč, v súčasnosti sa už na vládnej úrovni uvažuje o potrebe budovania cukrovaru.
Ostatní lepšie využili výhody členstva v EÚ.
Dôležitým ukazovateľom je, že Maďarsko od vstupu zvýšilo svoju produkciu o jeden a pol násobok, ale pritom stále zaostáva od priemeru EÚ-27. Maďarsko má síce výhodu vo využívaní poľnohospodárskej pôdy, no intenzita produkcie je nižšia než v Poľsku. Podstatný rozdiel spočíva v tom, že Poľsko v priebehu dvadsiatich rokov intenzívne smeruje k výrobe s vysokou pridanou hodnotou. Naopak, maďarské poľnohospodárstvo sa v tomto období stalo intenzívnejším a produkuje poľnohospodárske produkty s nižšou pridanou hodnotou.
Okrem obilia by sa malo pestovať aj iné plodiny.
Podľa odborníkov je v súčasnom období európskych dotácií prioritou pre Maďarsko zvýšenie pridanej hodnoty, teda investovať do projektov, ktoré zvyšujú efektívnosť a konkurencieschopnosť. Po dvadsiatich rokoch členstva v EÚ sa aktéri odvetvia teraz spoliehajú na zvrat, ktorý vláda plánuje podporiť investičnými dotáciami vo výške približne 1500 miliárd HUF (3,88 miliárd Eur).
Zdroj: Agroinform
11.05.2024