XIX. Birkanyíró és birkapörköltfőző fesztivál Zentán

A Szlovákiai Agrárkamara meghívást kapott Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnökétől a 2022. április 24-én Zentán, idén 19. alkalommal megrendezésre kerülő Birkanyíró és birkapörköltfőző fesztiválra.

A rendezvényen különböző versenyszámokban lehetett indulni. A „Felvidéki Betyárok” csapata a Szlovákiai Agrárkamarát és a felvidéki falugazdászokat képviselve a birkapörköltfőző versenyszámban vett részt. A fesztivál végén sikerült egy bronzérmet is begyűjtenie a csapatnak, amire nagyon büszkék vagyunk, főleg mivel falugazdászaink első alkalommal vettek részt az eseményen.

Felvidék mellett Vajdaságból, Horvátországból, Magyarországról és Erdélyből is érkeztek versenyzők, így összesen 56 csapat mérettette meg magát. Az idei fesztiválon a látogatók különböző kulturális programokon is részt vehettek, és megcsodálhatták a környék összes birkafajtáját.

A délelőtti órákban a csaknem 20 birkanyíró először kézi, majd gépi nyírásban versenyezett, hogy melyikük munkája lesz szebb… a gyorsaság nem számított. A juhászok mellett a helyi hagyományőrzők is jelen voltak, akik elhozták a kézimunkált, hímzett termékeiket, valamint régi receptek alapján készült kalácsokat készítettek.

Összességében az egész esemény nagyon szépen és színvonalasan volt megszervezve, ahol minden csapatnak biztosítva voltak a körülmények, így nem voltak fennakadások semmiben. Mindenki jól érezte magát, a falugazdászok új ismeretségekre tettek szert, valamint szorosabbra fűzték az eddigi kapcsolatainkat a helyiekkel és egymással.

Fényképek és szöveg: Bodon Dávid