XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórum

Két év után újra megrendezésre került 2022. december 5-én a Kárpát-medence egyik jelentős agrárszakmai rendezvénye a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórum a Vajdahunyad-várában, melyre a Szlovákiai Agrárkamara és a Gazda Polgári Társulás is meghívást kapott. 

Nagy István agrárminiszter köszöntő beszédében kiemelte: Az elmúlt 12 évben közös erővel sikerült átlépnünk a nemzetrészeinket elválasztó határokat, és újra tudtuk egyesíteni a magyarságot. A határon túli nemzetrészek számíthatnak az anyaország támogatására, az országhatárokon belül élő magyarság pedig építhet az erdélyi, felvidéki, délvidék, kárpátaljai, drávaszögi, muravidéki magyarságra, amely őrzi és ápolja kultúránkat, hagyományainkat, nyelvünket, mint a megmaradás zálogait.
Nagy István hangsúlyozta: a megmaradáshoz, a helyben maradáshoz kell a legnagyobb erő, és e "nemes küzdelem" egyik eszköze a Kárpát-medencei Összefogás Fórum, a Kárpát-medence legnagyobb agrárszakmai rendezvénye.
A Fórum célja, hogy az agrárszakma képviselői építsék és bővítsék kapcsolataikat, együtt, közösségben gondolkodjanak a lehetőségekről, és nem utolsó sorban értékeljék az eltelt esztendőt.

Így tett Patasi Ilona a Szlovákiai Agrárkamara elnöke is, beszédében elmondta: „Hálás vagyok, hogy az agrárminisztériumban a Kárpát-medencei Együttműködések Főosztálya megmaradt. Akármilyen szakmai kéréssel fordulhatunk hozzájuk. Szlovákiában az elkövetkező időkben az Agrár Információs Központ létrejöttének a megvalósulása a cél. Remélem, amikor egy év múlva itt újra beszámolok, azt tudom majd elmondani, hogy létrejon legalább egy Agrár Információs Központ a felvidéki magyar ajkú gazdák számára.”

Varga Péter a Gazda Polgári Társulás elnöke elmondta, hogy a szakma területén példa értékű az a nemzetépités, amit a magyar kormány és a különböző agrárszervezetek folytatnak. Külön kiemelte: „nagyon gyümölcsöző és jó az együttműködés, amit közösen végzünk Patasi Ilona elnök asszonnyal. Elsősorban azt vállaltuk fel, hogy képviseljük a kis és középvállalkozásokat az agrárium területén, hiszen nekik nagy szükségük van azokra az információkra, tapasztalatokra, amelyet különböző fórumok kapcsán tudunk cserélni". Továbbá megjegyezte: Külön öröm, hogy olyan digitális stratégiákhoz is tudtak csatlakozni, amely innovatív módon mutatja be a gazdálkodás korszerű elemeit. 

A XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórum egyik csúcspontja a 2021-re és 2022-re vonatkozó elismerések oklevelek és emlékplaketteknek az átadása volt. A Szlovákiai Agrárkamarát és a Gazda Polgári Társulást "Tíz éve együtt" 2012-2021 plakettel tüntették ki, valamint a Szlovákiai Agrárkamara falugazdászai közül a szaktárca 2021-ben Suba Viktória falugazdász munkáját, 2022-ben pedig Bodon Dávid falugazdász munkáját ismerte el, hatékony és eredményes munkavégzésükért. 

Suba Viktória Falugazdász  elmondta: A  tavalyi találkozó a világjárvány miatt sajnos elvolt halasztva, csak online formában tartották meg, ezért nagyon vártam az idei Összefogás Fórumot. Feltöltő érzés volt újra látni a régi arcokat, érezni a baráti kézfogásokat és a meleg öleléseket, de új emberekkel is megismerkedtem. Sokan hosszú utat tettek meg, de ezért az egy napért megérte. A jól megszervezett programok új emberé tettek, feltöltöttek energiával és pozitivitással. Voltak nagy beszélgetések, eszmecserék, volt játék és problémamegoldás, buli és szórakozás. Külön meglepetés volt az oklevelek és emléklapok átadása a 2021-ben és 22-ben elért jó munkáért, melyben én is részesültem.

Bodon Dávid Falugazdász kiemelte: Nagyon örülök, hogy idén is részt vehettem Budapesten a már XI. alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Összefogás Fórumon. Jó érzés, hogy hosszabb idő után ismét összejöhettünk és találkozhattunk a Kárpát-medencében tevékenykedő falugazdász kollégáinkkal.
Az idei összefogás fórum számomra egy nem várt meglepetést is tartogatott, ugyanis elismervényt vehettem át Dr. Ökrös Oszkár helyettes államtitkár úrtól, mint a 2022-es év falugazdásza Felvidékről. Nagy megtiszteltetés és öröm számomra ez, igyekezni fogok helytállni a továbbiakban és mindent megteszek, hogy a Falugazdász program sikeresen működhessen a régiónkban. Szeretném megköszönni a Magyar Agrárminisztériumnak és a Szlovákiai Agrárkamarának, hogy a Falugazdász program és annak csapatának tagja lehetek.