VII. Nemesgörzsönyi Böllérverseny és fesztivál

2022. február 19-én szombaton, immár 7. alkalommal került sor a VII. Nemesgörzsönyi Böllérversenyre és Fesztiválra. A rendezvény fővédnökei között volt dr. Kövér László az országgyűlés elnöke és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. A rendezvény védnökei voltak  dr. Nagy István Agrárminiszter, Jakab István, a MAGOSZ elnöke, és dr. Dorkota Lajos, a MOL Nyrt. felügyelőbizottsági tagja. A rendezvény házigazdája Győrffy Balázs volt, a NAK elnöke és a szervező a Nemesgörzsönyért Közalapítvány volt.

A böllérversenyen idén a külhoni magyar gazdaszervezetek is képviseltethették magukat, így összesen 16 csapat indult a versenyen 7 országból. Felvidékről a "Felvidéki betyárok" csapata indult a nagy megmérettetésen. A csapat vezetésével Tankó Tamás falugazdász volt megbízva, aki egy 9-tagú csapatot verbuvált. A csapat lelkét a Gazda Udvar böllérei alkották, akik szakmai tudásukkal és tapasztalataikkal gazdagították a versenyt. A verseny szabályainak megfelelően a Felvidéki betyárok csapata benevezett az összes versenykategóriába, mint a legszebb sonka és szalonna, legjobb fogópálinka, legfinomabb torosétel és a legszebb porta.

A sátor felállításában és annak díszítésében a csapat falugazdászai vették ki a részüket, ahonnan nem hiányozhattak a felvidéki paraszt udvar jellegzetességei. A feldíszített sátorban felvidéki hagyományos disznótoros finomságokkal kínálták az oda látogató vendégeket, helybélieket, mint a kolbász, tepertő, szalonna, disznósajt, abárolt szalonnát, mákos-almás- és túrósrétes, de nem utolsó sorban a jó pálinka sem hiányozhatott.

A verseny közben a zsűri tagjai járták körbe a sátrakat, figyelték a munkát, és pontozták a kolbászok állágát és a fogópálinkák ízeit. A felvidéki sátorhoz érkezve a vendégeket Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnök asszonya, és Varga Péter, a Gazda Polgári Társulás elnöke, valamint a Felvidéki Betyárok csapata fogadta, akik Felvidék legfinomabb ízeivel kínálták a vendégeket... és persze nem hiányozhatott a 30 éves szilvapálinka sem! 

A csapat sikeresen teljesítette a versenyfeladatokat, mind a 25 kg kolbász, mind a torosétel és a sonka, szalonna elkészítésében. Az eredményhirdetéskor a Felvidéki Betyárok csapata a mesterszakács különdíját és díszállampolgárságot kapott dr. Kövér Lászlótól. Ezúttal is gratulálunk a csapatnak!

Fotók: Bodon Dávid/AKS