1. Csíki Majális Csíkszeredán

2022. május 13-15. között került megrendezésre az 1. Csíki Majális Csíkszeredán, ezen belül is a Kincses Pince elnevezésű borkóstoló, ahol Felvidéket szám szerint hét borászat képviselte. Az esemény főszervezője a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete és a Magyar Agrárminisztérium volt. A nagyszabású Kárpát-medencei gasztronómiai találkozó keretében borutcával, kézműves élelmiszer mustrával, valamint borászati mesterkurzusokkal várták az odalátogatókat. A gazdag kultúrprogramokkal, koncertekkel tarkított három napos rendezvényen több 1.000 látogató vett részt, főleg Székelyföldről.

Felvidék képviseletében Geönczeöl Attila, a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulásának elnöke, valamint Pereszlényi Csaba, a Szlovákiai Agrárkamara falugazdásza, egyben a felvidéki borászok képviselője négy borászatot mutatott be: a Csernus borászatot Ipolynyékről, a Borvin borászatot Bátorkesziről, a Zalaba borászatot Muzsláról, a Geönczeöl pincét Garamkövesdről. Varga Péter, a Gazda PT elnökének képviseletében pedig további három borászat mutatta be borait: a Palík Pincészet Peszektergenyéről, a Kovil borászat Dunamocsról és a H&V borászat Muzsláról.

A felvidéki borok közül a látogatók kimondottan megkedvelték a „Peszeki Leányka”-t, a „Szent Lőrinc”-t és a „Dunaj”-t. A legutóbbit több kóstoló is a rendezvény legjobb vörösborának titulálta. Sokan nem ismerték Felvidéken legnagyobb mennyiségben termesztett szőlőfajtát sem, a zöld veltelinit.

Mint azt Geönczeöl Attila elmondta: “Fontos, hogy megismertessük borainkat az anyaországban és a külhoni régiókban egyaránt, ezáltal is erősítve összetartozásunkat, valamint a Felvidék gasztronómiai értékeinek népszerűségét. A felvidéki borászok kiváló borokat készítenek, viszont egy-pár nagyobb vállalkozáson kívül szükség van a kisebb borászok közös propagálására, érdekképviseletére, hogy nemzetközi szinten is megismerjék őket, keressék a boraikat, termékeiket.

Ebben vállalt meghatározó szerepet a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása, amely a Schams Ferenc Terv keretén belül idén létrehozza a felvidéki borászok központi weboldalát, továbbá kialakítja a párkányi székhelyű Borok Házát, amely bemutatóteremként, borszaküzletként és információs központként fogja várni a borkedvelő közönséget. Ezen kívül borászati tanfolyamokat rendez az ország több területén, melynek első helyszíne Bodrogszerdahely volt, a következő pedig júniusban, Ipolynyéken kerül megrendezésre.

Pereszlényi Csaba, Falugazdász