Mgr. Ágh Marianna

Mgr. Ágh Marianna

Székhely: Bartók Béla sétány 789/3, 929 01 Dunaszerdahely
Fogadóórák: hétfő-péntek 7:30 – 15:30
Elérhetőség: aksds@aksds.sk, +421 948 838 493
Régió megnevezése: Dunaszerdahelyi járás
Régió területe: 79 000 ha
Települések száma: 4 város, 63 falu
Gazdakataszter: 67 000 ha feltérképezett terület, 157 mezőgazdasági vállalkozás, ebből 78 egyénileg gazdálkodó mezőgazdász

Bemutatkozás:
Az egyetemi tanulmányaimat a pozsonyi Comenius Egyetemen, Management szakirányon folytattam, ahol 2007-ben diplomát szereztem. A tanulmányaim befejezése után a mezőgazdaságban, egy helyi szövetkezetnél kezdtem el dolgozni. 2018-tól a Szlovákiai Agrárkamaránál szaktanácsadóként vagyok alkalmazva és falugazdászként része vagyok a Falugazdász Programnak.

A kamara hivatalában rendszeres kapcsolatban vagyok a mezőgazdászokkal, tájékoztatom őket a nemzetközi, vagy EÚ-s pályázati lehetőségekről. Segítséget nyújtok a pályázati dokumentáció összeállításában és ellenőrzésében. Ezen kívül aktuális információkat gyűjtök össze az agrárium területéről és továbbítom azokat a gazdáknak, felhívom a figyelmüket a szlovák jogszabályokon alapuló határidők betartására. Nagymértékű adminisztratív támogatást nyújtok, főleg a kis gazdáknak. További feladataim közé tartozik különféle rendezvények szervezése. Feladatom továbbá irányítani és összehangolni a falugazdászokat, és az ehhez kötődő adminisztratív feladatokat elvégzeni. A falugazdászok a havi jelentéseket a kamara hivatalának küldik, melyet az ellenőrzés után archiválok és továbbítok a magyar Agrárminisztériumnak. Falugazdászaink minden hónapban frissítik a gazdakatasztert az új, feltérképezett adatok szerint. Ezeket feldolgozom és archiválom.

Őszintén remélem, hogy a jövőben a magyar kormány továbbra is fontosnak tartja a Kárpátmedencei Falugazdász programot, melynek keretén belül Felvidéken is bizonyítjuk ennek a fontosságát. A falugazdászok munkája a jövőben is hozzájárul a magyar gazdálkodók szülőföldön maradásához és fejlődéséhez a határmenti térségben.