Nový koronavírus a bezpečnosť potravín PDF Tlačiť E-mail

Užitočné informácie

 

Koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 bol identifikovaný v Číne na konci roka 2019 a predstavuje nový kmeň vírusu, ktorý u ľudí nebol doposiaľ známy. Ochorenie patrí medzi kvapôčkovú infekciu. Odhadovaný inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Pre vysvetlenie, nový koronavírus sa nazýva závažný akútny respiračný syndróm koronavírus2 (SARS-CoV-2), zatiaľ čo choroba s ním spojená sa nazýva COVID-19. K dnešnému dňu nebolo jedlo identifikované ako pravdepodobný zdroj alebo spôsob prenosu koronavírusu SARS-CoV-2. Skúsenosti s inými koronavírusmi naznačujú, že ľudia nie sú vírusom infikovaní potravou. Koronavírusy potrebujú rast hostiteľa (zvieraťa alebo človeka). Spolu s relatívne nízkou environmentálnou stabilitou koronavírusov je podľa našich najlepších vedomostí nepravdepodobné, že by potravinové výrobky mohli byť zdrojom infekcie SARS-CoV-2.

Informácie slovenských orgánov verejného zdravotníctva môžete nájsť na týchto linkoch:

http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=250&Itemid=153

https://www.health.gov.sk/?koronavirus-covod-19

 

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info.

Súhlasím s použivaním cookies.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk